Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W tym roku moje krzaczki jagód kamczackich uginają się od owoców. Codziennie wymyślam z nimi jakiś przepis. Dzisiaj postanowiłam upiec drożdżowe z białym serem. Nie ukrywam, że wyszło bardzo pysznie. Polecam na podwieczorek.

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym

Składniki:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym

Ciasto:

  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • cukier do smaku
  • 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym

Wykonanie ciasta:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

Wykonanie nadzienia:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie.

Ser ucieramy z cukrem waniliowym,jajkiem,budyniem w proszku,borówkami lub jagodami i cukrem do smaku.

Zawijanie:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym
Ciasto wałkujemy i rozsmarowujemy na nim ser.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.Następnie zwijamy w roladę.

Przygotowanie bułeczek:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym
Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem.

Ciasto kroimy w grubsze plastry i układamy je w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Odrywane bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym
Bułeczki pieczemy do zrumienienia.Studzimy i podajemy.Pyszne.

Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.