Sposób przygotowania:
Pyszne jagodzianki
Ciasto: Z drożdży, ciepłego mleka , 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy który przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całą make przesiać do miski, dodać pozostały cukier i wymieszać, następnie wbić jajka i dolać płynny tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, dłońmi maczanymi w mące ciasto rozciągnąć na stolnicy i kubkiem wyciąć krążki w których dnem szklanki zrobić na środku wgłębienia. Przygotowane bułki przełożyć na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, bułki posmarowaćrozmąconym jajkiem i napełnić dołki nadzieniem jagodowym lekko je ubijając. Bułki ponownie odstawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu piec w temp. 180st do 25 min.Nadzienie: Opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody wymieszać z cukrem i budyniem.