Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem :) Pyszne i zawsze wychodzą. Idealne do kawy jak i do kubka mleka :)

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, na dość cienkie placki kroimy na prostokąty, nakładamy kajmak i zwijamy rogi do środka tworząc kulkę, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Etap 1 z podanych składników przygotowujemy ciasto
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Etap 2 ciasto wałkujemy na dość cienki placek
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Etap 3 kroimy ciasto na kwadraty i nakładamy kajmak
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Etap 4 układamy bułeczki w brytfannie i smarujemy mlekiem