Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je łyżką cukru, następnie zalewamy odrobiną ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i miseczkę przykrywamy ścierką. Odstawiamy rozczyn na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dolewamy drożdże i wbijamy jajka. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy gęstą śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy ciasto do garnka z zimną wodą. Zostawiamy je tak na ok. 25 minut. Gdy wypłynie do góry, to znaczy, że jest gotowe.
Delikatnie odwijamy ciasto ze ściereczki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulkę, lekko rozpłaszczamy i w środek dajemy czubatą łyżeczkę marmolady. Ponownie z ciasta formujemy kulkę, tak aby marmolada była w środku. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 minut. Ostygnięte bułeczki z marmoladą oprószamy cukrem pudrem.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dolewamy drożdże i wbijamy jajka. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy gęstą śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy ciasto do garnka z zimną wodą. Zostawiamy je tak na ok. 25 minut. Gdy wypłynie do góry, to znaczy, że jest gotowe.
Delikatnie odwijamy ciasto ze ściereczki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulkę, lekko rozpłaszczamy i w środek dajemy czubatą łyżeczkę marmolady. Ponownie z ciasta formujemy kulkę, tak aby marmolada była w środku. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 minut. Ostygnięte bułeczki z marmoladą oprószamy cukrem pudrem.