Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym
W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać jajko, olej i rozpuszczone drożdże. Wyrobić jednolite ciasto. Potem gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość.
W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić.
Gdy farsz wystygnie dodać jeszcze starty ser i wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, jeśli się za bardzo klei podsypać mąką. Ciasto grubo rozwałkować, ok 1cm grubości.
Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągła bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarowac rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 25-30 minut aż się zarumienią, funkcja góra dół.
W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić.
Gdy farsz wystygnie dodać jeszcze starty ser i wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, jeśli się za bardzo klei podsypać mąką. Ciasto grubo rozwałkować, ok 1cm grubości.
Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągła bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarowac rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 25-30 minut aż się zarumienią, funkcja góra dół.
Marika-
Magdalena88