Sposób przygotowania:
Drożdżowe róże z nadzieniem
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy zagłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy. Dajemy do miski. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. W czasie kiedy ciasto rośnie drobno siekamy cebule i kroimy pieczarki. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Wędlinę drobno kroimy. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę z wysypaną mąką. Ponownie zagniatamy.Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Wycinamy koła a każde z nich rozcinamy w 4 miejscach. Na środku układamy pieczarki z cebulą oraz wędlinę. Zawijamy w bok zakładając każdą z 4 części za siebie - tworząc coś na kształt róży.Bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy na blachę do piekarnika na ok. 20 min / 200C Zajadamy!