Sposób przygotowania:
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwiKrok 1
Odmierzyłam 600 g mąki i przesiałam do miski.
Krok 2
Do plastikowej miseczki wlałam cieple mleko, dodałam drożdże pokruszone i cukier. Rozmieszałam do rozpuszczenia.
Krok 3
Rozpuściłam masło i dodałam je do mleka z drożdżami. Przelałam do misy z mąką (zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko).
Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut.
Krok 4
Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut.
Krok 5
Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części.
Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę" po czym spłaszczałam jak placuszka, nakładałam farsz i zwijałam na raz.
Drugą część ponacinałam w paseczki i zwinęłam do końca. Zagięłam do środka.
Krok 6
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam bułeczki, zostawiłam na 15 minut by ponownie wyrosły, posmarowałam je jajem i wstawiłam do pieca.
Piekłam 20 minut w 170 stopniach.