VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kakaowo-cynamonowe grzebyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dziś Tłusty Czwartek i zamiast pączków ciasteczka! Małe podzielne i smaczne, w sam raz do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku.

Kakaowo-cynamonowe grzebyki

Składniki:

Kakaowo-cynamonowe grzebyki

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowo-cynamonowe grzebyki
Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy w odcinki 10 cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka (tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180*C.