Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie grzebyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i mięciutkie ciasteczka z marmoladą.Idealne do kawy lub herbaty.Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek.

Półfrancuskie grzebyki

Składniki:

Półfrancuskie grzebyki

 

 

  • dodatkowo:
  • twarda marmolada
  • 2 białka
  • cukier kryształ
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie grzebyki
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. 2.Mąkę siekamy z masłem lub margaryną,dodajemy jajka ,żółtka,i roztarte drożdże. 3.Następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Na stolnicy wałkujemy ciasto i kroimy na prostokąty, nakładamy na środek marmoladę,składamy na pół i zlepiamy. 4.Następnie nacinamy z jednej strony formując grzebyk. 5.Grzebyki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. 6.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Tagi:

jajko jajka