Sposób przygotowania:
Bułeczki gwiazdki
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozrobić z mąką do czasu, aż masa zamieni się w grudki.
Dodać sól, drożdże i cukier i tyle ciepłej wody, by powstało miękkie ciasto.
Zagniatać przez 5 minut. Ciasto powino być gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 12 części.
Z każdej uformować bułeczkę, w której nożyczkami zrobić 5-6 nacięć.
Przykryć bułeczki folią i odstawić do wyrastania na 20-30 minut. (Lub dłużej, bułeczki powinny wyraźnie urosnąć).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Zdjąć folię z bułek.
Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować bułki. Posypać je nasionami, przyprawami lub solą.
Piec w piekarniku ok. 10-15 minut (moje bułki pieką się zwykle ok. 20 min. Przyp. Liska).
Upieczone bułki popukane od spodu wydają głuchy odgłos.
Wyjąć je z piekarnika, ułożyć na kuchennej kratce i ostudzić.
Dodać sól, drożdże i cukier i tyle ciepłej wody, by powstało miękkie ciasto.
Zagniatać przez 5 minut. Ciasto powino być gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 12 części.
Z każdej uformować bułeczkę, w której nożyczkami zrobić 5-6 nacięć.
Przykryć bułeczki folią i odstawić do wyrastania na 20-30 minut. (Lub dłużej, bułeczki powinny wyraźnie urosnąć).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Zdjąć folię z bułek.
Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować bułki. Posypać je nasionami, przyprawami lub solą.
Piec w piekarniku ok. 10-15 minut (moje bułki pieką się zwykle ok. 20 min. Przyp. Liska).
Upieczone bułki popukane od spodu wydają głuchy odgłos.
Wyjąć je z piekarnika, ułożyć na kuchennej kratce i ostudzić.