Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzecham
Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a nastepnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i sola. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy stopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy pprzełożyc do miseczki i dodać do nich miód. Całośc wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne. za pomoca łyżeczki do melona, aby powstały okragłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce nakłądamy łyzkę orzechów. Zlepiamy brzegi ciasta i układamy łączeniem do dołu. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut.
ajo