nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Bułeczki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe z niespodzianką. Ja daję w środek masę tradycyjną kajmakową, można dać również inną, ulubioną.

Bułeczki kajmakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki kajmakowe

 

  • mąka pszenna - 1 kg
  • drożdże - 1 kostka
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mleko - 1,5 szklanki
  • olej - 0,5 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • jaja - 2 sztuki
  • Cukier wanilinowy -1 opakowanie
  • masa kajmak - 1 puszka

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki kajmakowe
Krok 1: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy je do dużej miski i kruszymy do niej drożdże. Mieszamy, odstawiamy na chwilę. Krok 2: Wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jajko, dajemy cukry i olej. Zarabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Krok 3: Wyjmujemy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy. Formujemy bułeczki, wkładamy po łyżeczce kajmaku, zawijamy. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.
Bułeczki kajmakowe
Zarabiamy rozczyn drożdżowy do bułeczek.
Bułeczki kajmakowe
Zarabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki.
Bułeczki kajmakowe
Czekamy aż ciasto wyrośnie. Najlepiej niech stoi w ciepłym miejscu.
Bułeczki kajmakowe
Formujemy bułeczki, dajemy w środek kajmak. Pieczemy.