kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bezglutenowe bułeczki. Ciasto przygotowałam z mąki kukurydzianej z jajkami, miodem, jogurtem, olejem. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam.

Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka, olej, miód, jogurt, sól, drożdże, pestki dyni. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywamy ściereczką.

Bułeczki smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni
Do miski wkładamy składniki na bułeczki.
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni
Zagniatamy składniki na bułeczki, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni
Z kukurydzianego ciasta robimy małe bułeczki.
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni
Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni.

Tagi:

pieczywo diety