Sposób przygotowania:
Bułki kukurydziane z sezamemCiasto
Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
Formowanie
Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na około 30 minut).
Pieczenie
Napuszone bułki wysmarować wodą, np. przy pomocy pędzelka. Następnie obsypać sezamem i za pomocą ostrego noża zrobić przedziałek. Piec w 190-200 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!