bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ziołowe bułki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Bułeczki upiekłam na kolację, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie, doskonale smakują na ciepło i zimno. Mojej rodzinie bardzo smakowały.

Ziołowe bułki z farszem

Składniki:

Ziołowe bułki z farszem

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Farsz:
  • 250 gram sera żółtego
  • 250 gram szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 puszki fasoli białej
  • 0,5 puszki groszku zielonego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • Dodatkowo:
  • Ketchup pikantny
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ziołowe bułki z farszem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i zioła prowansalskie, wlewamy olej oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ser żółty, szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.

Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.