czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bułeczki, do których możemy wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków. Dzięki mące kukurydzianej mają piękny żółty kolor.

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, następnie wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika lub innymi jakie lubicie. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st.
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
Ziemniaki zmielić, zmieszać z obiema mąkami
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
Formować małe bułeczki i układac na blasze
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
Bułeczki posmarować jajkiam i posypać ziarnami