Margaretkaw

Margaretkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bułeczki maślane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki drożdżowe, maślane.

Bułeczki maślane. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki maślane.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane.
aZ drożdży, łyżki cukru i mleka zrobić rozczyn, dodając pół szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, resztę mąki. Wyrabiać do osiągnięcia gładkiej powierzchni i dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wówczas dodawać powoli tłuszcz i dalej wyrabiać. Z gotowego ciasta uformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym białkiem i piec na złoty kolor. Najlepsze drugiego dnia, jak zmiekną.
Bułeczki maślane.
Ze składników przygotować ciasto drożdżowe, mozna dodać rodzynki.
Bułeczki maślane.
Uformowane bułeczki odstawić do wyrosnięcia na ok. 20-30 minut.