Sposób przygotowania:
Bułeczki mleczneciasto
Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy roztrzepane jaja oraz cukier, sól, mleko, a dopiero na samym końcu rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Garowanie
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski posypanej mąką i i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło.
Formowanie
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na kawałki w zależności jakie duże chcemy i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch każdej bułki jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy mniej więcej 20 minut w 185 stopniach.