Sposób przygotowania:
Bułeczki mleczne
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać 1 łyżkę letniego mleka. Odstawić, aż się spienią. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Zestawić z ognia. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, wlać mleko i zamieszać. Dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 11 części, uformować z nich bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 175°C. Bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Upieczone wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia. *zrobiłam na podstawie przepisu @domiwkuchni znalezionym na jednym z portali kulinarnych, tutaj podaję z moimi zmianami .
Alex_M
anemon
O super, że Ci smakowały.