mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szwajcarskie bułeczki mleczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyszły leciutkie, takie puchate, idealne na śniadanko czy na kanapki. Wierzch posypałam startym żółtym serem i oprószyłam papryką:)

Szwajcarskie bułeczki mleczne

Składniki:

Szwajcarskie bułeczki mleczne

 

  • na około 14 sztuk:

 

  • 500 g mąki pszennej (typ 500)
  • mąki typ 650 (użyłam jednego rodzaju jaki miałam wtedy w szafce, a był to typ 450)
  • 1½ - 2 łyżeczki suchych drożdży (dałam 25g świeżych)
  • 1½ łyżki cukru
  • ok. 400 ml mleka z wodą (pół na pół)
  • 40 g stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • + żółtko z mlekiem do posmarowania

 

  • Dodatkowo:

 

  • 20dag żółtego sera startego na dużych oczkach
  • mielona słodka papryka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szwajcarskie bułeczki mleczne
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta' (‘dough'). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta: jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody/mleka, jeśli jest zbyt wilgotne - dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki). * Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich - na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się bardzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami. Część bułeczek dodatkowo posypać serem i papryką. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce. Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (około 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (około 5 minut).