Sposób przygotowania:
Szwajcarskie bułeczki mleczne
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta' (‘dough'). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta: jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody/mleka, jeśli jest zbyt wilgotne - dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki). * Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich - na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się bardzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami. Część bułeczek dodatkowo posypać serem i papryką. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce. Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (około 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (około 5 minut).