Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Bułeczki z jogurtem wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki z jogurtem to wyśmienite, chrupiące bułeczki na śniadanie. Najlepiej smakują z dżemem lub z miodem.

Bułeczki z jogurtem wg Megg Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z jogurtem wg Megg

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jogurtem wg Megg
Drożdże rozmieszać z cukrem mlekiem i pozostawić do wyrośnięci. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jogurt, olej, jajko oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki, które układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarenkami, np. ziarnem słonecznika, sezamu itp. Piec w temp. 200 st przez 25 min.
Bułeczki z jogurtem wg Megg
Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki.
Bułeczki z jogurtem wg Megg
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami.