goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułeczki z makiem na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Te pyszne bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe na śniadanie

Bułeczki z makiem na jogurcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z makiem na jogurcie

 

 

  • mleko lub rozmącone jajko do posmarowania
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z makiem na jogurcie
Z drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę, mleko, jogurt, masło, sól oraz rozczyn umieszczamy w mikserze i całość miksujemy, lub ciasto wyrabiamy ręcznie. Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem lub mlekiem. Posypujemy makiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze około 180 stopni. Smacznego!
Bułeczki z makiem na jogurcie
Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki
Bułeczki z makiem na jogurcie
Wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem bądź mlekiem
Bułeczki z makiem na jogurcie
Bułeczki posypujemy makiem lub np. sezamem, siemieniem lnianym