Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na zakwasie można upiec nie tylko chleb! Polecam te smaczne bułeczki :)

Bułeczki na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki na zakwasie
Zakwas dokarmić dnia pierwszego wieczorem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12h. Po tym czasie wziąć 150g, dodać wodę, miód, olej, sól i obie maki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 9 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika na 30-60 minut aż lekko się napuszą. Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąc bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Bułeczki na zakwasie
wyrobić gładkie elastyczne ciasto Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia
Bułeczki na zakwasie
Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia
Bułeczki na zakwasie
Włączyć piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut Wyjąc bułeczki i ułożyć na kratce zostawić do całkowitego wystudzenia