Sposób przygotowania:
Bułeczki owsiane z mascarpone i migdałami
1. Płatki owsiane zmiksować blenderem na pył, przesypać do miski. 2. Drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodać łyżkę mąki oraz letnie mleko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 3. Resztę mąki dodać do płatków owsianych wraz z cukrem waniliowym i mielonymi migdałami, wymieszać. Do sypkich składników dodać świeżo startą skórę pomarańczową (na tarce o drobnych oczkach) oraz mascarpone, rozetrzeć w palcach, a następnie wlać wyrośnięte drożdże i zagnieść gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Uformować kulę, wstawić do miski, zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch każdej bułeczki naciąć na krzyż, posmarować roztopionym masłem. 5. Blaszkę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 20-22 minuty na złoty kolor.