Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenno owsiane na zakwasie
W misce, w której będzie wyrabiane ciasto, rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodać przesianą mąkę i sól. Do oddzielnych naczyń odmierzyć jogurt i zakwas, dodać do nich po 100 ml letniej wody i wymieszać. Oba płyny dodać do miski z mąką, wymieszać i wyrabiać drewnianą łyżką przez 2-3 minuty. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać olej i wyrobić dłonią gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. U mnie to trwało 1,5 godziny. Ciasto przebić, krótko zarobić i wyłożyć na dość obficie posypany mąką blat lub stolnicę, dłonią rozklepać na placek o grubości 2-3 cm. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 8 cm (doskonale sprawdza się wykrawacz do pączków), ułożyć je w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie i też wyciąć z niego bułeczki. Wierzch oprószyć mąką, lub posmarować ciepłą wodą i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175-180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut. Z podanych składników wyszło mi 18 bułeczek.