cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Bułeczki owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszyste, wilgotne bułeczki owsiane. Idealne na śniadanie w wersji na słono bądź słodko, z ulubioną wędliną czy dżemem.

Bułeczki owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki owsiane

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki owsiane
Z odrobiny mąki, mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odczekać ok 15 min, aż lekko ruszy. Następnie dodać pozostałe składniki na bułeczki i zagnieść z nich ciasto. Odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po upływie czasu formować ciasto na małe bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Całość piec w piekarniku przez około 20 min w temperaturze 180*C. Smacznego!  
Bułeczki owsiane
Etap 1 - z drożdży, mąki, cukru i mleka zrobić rozczyn
Bułeczki owsiane
Etap 2 - dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Bułeczki owsiane
Etap 3 - po wyrośnięciu formować małe bułeczki
Bułeczki owsiane
Etap 4 - piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 20min.