Sposób przygotowania:
Bułeczki pieski
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Z ciasta tworzymy wałek i kroimy w paseczki. Każdy kawałek ciasta formujemy na kulkę, a następnie delikatnie spłaszczamy dłonią. Za pomocą noża nacinamy po bokach, tworząc uszy. Ostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min. Po tym czasie dodajemy oczka i nosek z rodzynek i wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w temp. 180'C.
misia14
i jaki smaczny....
gosia47-47
zbysiowa
evita0007