BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Bułeczki piwne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki na piwie rosną najlepiej! Warto wypróbować!

Bułeczki piwne

Składniki:

Bułeczki piwne

 

  • (na około 20 dużych bułeczek)
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki
  • pół szklanki wody

 

  • kilogram mąki (u mnie typ 650)
  • 1,5 szklanki otrąb pszennych
  • 500 ml piwa
  • 3 czubate łyżeczki soli
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Bułeczki piwne
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i wody robimy zaczyn. Kiedy się spieni, dodajemy do niego mąkę, otręby i sól. Wlewamy piwo w temperaturze pokojowej i wstępnie wyrabiamy. Kiedy składniki z grubsza się połączą, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepły miejscu na około 1,5 godziny. *** Z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na blasze. (Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie przywierały). Czekamy aż się napuszą - około 15 min. - i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Posypujemy ziarenkami - np. makiem i siemieniem lnianym. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.