iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bułeczki prowansalskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

drożdżowe bułeczki ziołami prowansalskimi -polecam na śniadanko

Bułeczki prowansalskie

Składniki:

Bułeczki prowansalskie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki prowansalskie
Do miski kruszymy drożdże 1/2 kostki dodajemy ciepłe mleko ok 4 łyżki ,łyżeczkę cukru -mieszamy . Dodajemy ok 1 łyżki mąki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia . Do dużej miski wsypujemy 1/2 kg mąki można ją przesiać dodajemy wyrośnięty rozczyn ,sól do smaku , wodę i zioła prowansalskie .Wodę można zastąpić mlekiem Wyrabiamy ciasto ,dodajemy oliwę . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . zostawiamy na ok 10 min ,żeby jeszcze wyrosły . Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min .