lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułki owsiane drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Własnoręcznie zrobione bułki na śniadanie - Każdy by tak chciał :) Więc i ja postanowiłam rodzince zrobić .

Bułki owsiane drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki owsiane drożdżowe

 

  • Rozczyn:
  • 1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu

 

 

  • 150 g wody

 

  • Składniki do ciasta:
  • 2 szklanki mleka

 

  • 1 szklanka zaczynu

 

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Bułki owsiane drożdżowe
Rozczyn: Składnik wkładamy do miski , rozpuszczamy drożdże i mieszamy . Zostawiamy masę na noc przykryta folia aluminiową . Rano odlewamy szklankę zakwasu , a co zostanie wylewamy . Ciasto drożdżowe: 1. Zagotowujemy szklankę mleka i dodajemy szklankę płatków owsianych , mieszamy , aż wciągnie mleko , zostawiamy do ostudzenia . 2. Do miski wlewamy letnie mleko szklankę dodajemy rozczyn i drożdże rozkruszone i ostudzona owsiankę. 3. Dodajemy mąkę margarynę rozpuszczoną cukier, sól, wyrabiamy ciasto. 4. Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia . 5. Formujemy małe bułeczki mi wyszło 12 6. Bułki kładziemy na papier do pieczenia smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi , zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia . 7. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź. 
Bułki owsiane drożdżowe
Zagotowujemy szklankę mleka i dodajemy szklankę płatków owsianych , mieszamy , aż wciągnie mleko , zostawiamy do ostudzenia .
Bułki owsiane drożdżowe
Do miski wlewamy letnie mleko szklankę dodajemy rozczyn i drożdże rozkruszone i ostudzona owsiankę.
Bułki owsiane drożdżowe
Ciasto dzielimy na 12 bułeczek smarujemy robełtanym jajem i posypujemy platkami owsianymi
Bułki owsiane drożdżowe
Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź. 

Tagi:

ciasto bułki