Sposób przygotowania:
Bułki owsiane drożdżowe
Rozczyn: Składnik wkładamy do miski , rozpuszczamy drożdże i mieszamy . Zostawiamy masę na noc przykryta folia aluminiową . Rano odlewamy szklankę zakwasu , a co zostanie wylewamy . Ciasto drożdżowe: 1. Zagotowujemy szklankę mleka i dodajemy szklankę płatków owsianych , mieszamy , aż wciągnie mleko , zostawiamy do ostudzenia . 2. Do miski wlewamy letnie mleko szklankę dodajemy rozczyn i drożdże rozkruszone i ostudzona owsiankę. 3. Dodajemy mąkę margarynę rozpuszczoną cukier, sól, wyrabiamy ciasto. 4. Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia . 5. Formujemy małe bułeczki mi wyszło 12 6. Bułki kładziemy na papier do pieczenia smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi , zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia . 7. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.