dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Bułeczki serowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie, puszyste bułeczki o serowym smaku. Długo zachowują wilgotność, a tym samym świeżość. Do tego przepisu się powraca.

Bułeczki serowe

Składniki:

Bułeczki serowe

bułeczki

Sposób przygotowania:

Bułeczki serowe
Do miski pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier i ciepłą wodę, wymieszać. Dodać ugotowane i przestudzone ziemniaki przetarte przez sito, oliwę, jajko, starty na drobnej tarce żółty ser i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki lekko obtaczając je w mące. Układać w dwóch rzędach, jedna obok drugiej w formie o wymiarach 14x31 cm. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.

Wyjąć z piekarnika, posypać po wierzchu startym serem, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut.