Sposób przygotowania:
Bułeczki serowe z jabłkami i cynamonem
🔘 Jabłka: jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części (na płaskie ósemki lub w kostkę). Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
🔘 Ciasto serowe: do większej miski włożyć dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa lub przecisnięty przez praskę ser biały. Następnie dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i cuker puder. Teraz wbić jajko, wlać olej i całość wyrobić rękoma. Następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
🔘 Ciasto serowe rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy, na około 1/2 cm. cienki prostokąt. Za pomocą radełka (lub nożem) wykroić prostokąty mniej więcej tej wielkości (8 x 10 cm. lub 10 x 12 cm). Połowę prostokątów naciąć w środku w 3 - 4 miejscach. Na środku drugich prostokątów rozłożyć jabłka, brzegi posmarować jajkiem, przykryć i skleić naciętymi prostokątami i lekko docisnąć brzegi. Ciastka ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki serowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180°C / Termoobieg /. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
🔘 Ciasto serowe: do większej miski włożyć dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa lub przecisnięty przez praskę ser biały. Następnie dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i cuker puder. Teraz wbić jajko, wlać olej i całość wyrobić rękoma. Następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
🔘 Ciasto serowe rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy, na około 1/2 cm. cienki prostokąt. Za pomocą radełka (lub nożem) wykroić prostokąty mniej więcej tej wielkości (8 x 10 cm. lub 10 x 12 cm). Połowę prostokątów naciąć w środku w 3 - 4 miejscach. Na środku drugich prostokątów rozłożyć jabłka, brzegi posmarować jajkiem, przykryć i skleić naciętymi prostokątami i lekko docisnąć brzegi. Ciastka ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki serowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180°C / Termoobieg /. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.