Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe
Drożdże, cukier, łyżeczkę mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietanę utarłam dokładnie na jednolitą pastę i odstawiałam pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski przesiałam obie mąki, dodałam sól, czarny sezam i olej - po wyrośnięciu także zaczyn.
Dolewając stopniowo wodę zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde), po czym przełożyłam je na podsypaną lekko mąką stolnicę. Wyrobiłam ciasto przez kilka minut, odłożyłam z powrotem do miski i pozwoliłam mu przez ok. 40 minut rosnąć pod ściereczką.
Zagniotłam jeszcze raz, podzieliłam na 16 równych części i zrobiłam z nich małe kulki. Bułeczki ułożyłam na blasze, po kilku minutach posmarowałam ciepłym mlekiem i posypałam białym sezamem. Piekłam je przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze na 3-4 zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.
Dolewając stopniowo wodę zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde), po czym przełożyłam je na podsypaną lekko mąką stolnicę. Wyrobiłam ciasto przez kilka minut, odłożyłam z powrotem do miski i pozwoliłam mu przez ok. 40 minut rosnąć pod ściereczką.
Zagniotłam jeszcze raz, podzieliłam na 16 równych części i zrobiłam z nich małe kulki. Bułeczki ułożyłam na blasze, po kilku minutach posmarowałam ciepłym mlekiem i posypałam białym sezamem. Piekłam je przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze na 3-4 zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.