Sposób przygotowania:
TEBIRKES duńskie bułeczki
W rondelku podgrzać mleko a potem wlać je do misy robota, wrzucić rozdrobnione drożdże i wsypać mąkę. Potem hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego wyrobić klejące się ale dość luźne ciasto. Miskę z rozczynem zakryć czystą ściereczką i zostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodać do rozczynu resztę mąki, sól oraz cukier i masło i wyrobić ciasto. Zostawić je na 10 - 15 minut, następnie wyjąć delikatnie z miski i, rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 40 x 50 cm.
Na około 2/3 szerokości ciasta po całej jego długości rozsmarować masło ( ja smarowałam nim dłonie i potem lekko wklepywałam na cieście ) i 1/3 część ciasta bez masła założyć na 1/3 ciasta z masłem i kolejną część z masłem założyć na górę.
W wyniku tego utworzy się długi pasek, na wierzchu którego znów posmarować dłońmi z masłem i posypać część makiem, część startym serem a część prażoną cebulką i serem. Najlepiej ostrym nożem albo płaska szpatułka pociąć na przemian trójkątne bułeczki.
Czubek bułeczki powinien mieć jakby ścięty aloe jak zrobicie z czubkiem to nie będzie miało wpływu na efekt smakowy ale tylko wizualny . i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki zostawić do podwojenia wielkości.
Gdy ładnie już rosną nagrzać piekarnik do 250 stopni z wstawionym z wodą naczyniem. Gdy piekarnik się nagrzeje włożyć blachę do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec bułeczki 12 - 15 minut w zależności od piekarnika.
Gotowe bułeczki wystudzić na kratce ale nie wiem czy do wystygnięcia przetrwają bo najlepsze są jeszcze ciepłe. Z tej porcji wyszło mi 12 bułeczek.
Gdy wyrośnie dodać do rozczynu resztę mąki, sól oraz cukier i masło i wyrobić ciasto. Zostawić je na 10 - 15 minut, następnie wyjąć delikatnie z miski i, rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 40 x 50 cm.
Na około 2/3 szerokości ciasta po całej jego długości rozsmarować masło ( ja smarowałam nim dłonie i potem lekko wklepywałam na cieście ) i 1/3 część ciasta bez masła założyć na 1/3 ciasta z masłem i kolejną część z masłem założyć na górę.
W wyniku tego utworzy się długi pasek, na wierzchu którego znów posmarować dłońmi z masłem i posypać część makiem, część startym serem a część prażoną cebulką i serem. Najlepiej ostrym nożem albo płaska szpatułka pociąć na przemian trójkątne bułeczki.
Czubek bułeczki powinien mieć jakby ścięty aloe jak zrobicie z czubkiem to nie będzie miało wpływu na efekt smakowy ale tylko wizualny . i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki zostawić do podwojenia wielkości.
Gdy ładnie już rosną nagrzać piekarnik do 250 stopni z wstawionym z wodą naczyniem. Gdy piekarnik się nagrzeje włożyć blachę do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec bułeczki 12 - 15 minut w zależności od piekarnika.
Gotowe bułeczki wystudzić na kratce ale nie wiem czy do wystygnięcia przetrwają bo najlepsze są jeszcze ciepłe. Z tej porcji wyszło mi 12 bułeczek.