ewelka21

ewelka21

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jajka zapiekane w kokilkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeże, wiejskie jajka zapiekane w kokilkach to niezawodny sposób na zdrowe, lekkie i pożywne śniadanie.

Jajka zapiekane w kokilkach

Składniki:

Jajka zapiekane w kokilkach

 

  • 2 jajka
  • 4 kiełbaski wiedeńskie
  • ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • masło do posmarowania foremek
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji np. szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w kokilkach
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Kokilki lub małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem. 

KROK 2: Do każdej foremki wykładamy po 2 kiełbaski wiedeńskie. Dodajemy łyżkę śmietany oraz kilka sztuk pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych.

KROK 3: Następnie ostrożnie wbijamy jajko, dzięki temu żółtko pozostanie w całości. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

KROK 4: Kokilki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut.

Tagi:

danie jajka