Sposób przygotowania:
Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Do wysokiej miski przesiać mąkę i szczyptę soli. Drożdże rozkruszyć do mniejszej miseczki dodać do nich cukier łyżkę mąki pszennej i 30ml letniego mleka. Dokładnie rozmieszać i przelać na przesianą mąkę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość do miski dodajemy żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Następnie delikatnie posypujemy wierzch ciasta mąką przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.
Cebulę obrać z wierzchniej warstwy opłukać ją i osuszyć. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz i przesmażyć. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy do niej wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, aż pieczarki zmienią kolor z białych na szare. Teraz dodajemy odciśniętą z nadmiaru "wody" kiszoną kapustę. Jeśli jest to konieczne to można ją wcześniej trochę pokroić. Następnie dodajemy wodę i dusimy. Gdy woda odparuje doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy by nadzienie ostygło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat i lekko spłaszczamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta, nakładamy na nie farsz, dokładnie zalepiamy i formujemy okrągłe bułeczki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem dopieczenia blasze. Sarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut
Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.
Cebulę obrać z wierzchniej warstwy opłukać ją i osuszyć. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz i przesmażyć. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy do niej wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, aż pieczarki zmienią kolor z białych na szare. Teraz dodajemy odciśniętą z nadmiaru "wody" kiszoną kapustę. Jeśli jest to konieczne to można ją wcześniej trochę pokroić. Następnie dodajemy wodę i dusimy. Gdy woda odparuje doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy by nadzienie ostygło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat i lekko spłaszczamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta, nakładamy na nie farsz, dokładnie zalepiamy i formujemy okrągłe bułeczki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem dopieczenia blasze. Sarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut
edytaha
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
zbysiowa
edytaha
Co tam... Najwyżej jak dojedziemy, to Misia zrobi powtórkę :))))
evita0007
musi zrobic powtórkę,bo ja też jadę hihi ;D tym bardziej że nie umiem upic bułeczek :-)
evita0007
"upiec" :D
misia5
Powtórka będzie, bo zniknęły bardzo szybko:)
misia5
Już ich nie ma, ale kapustę kiszoną mam, pieczarki też się znajdą:) Pozostałe składniki zawsze w domu mam więc problemu nie ma:) Mogę w każdej chwili zrobić:)
Sarenka
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:) Jednak wysyłki pocztą bym nie ryzykowała:)