misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne nadziewane kiszoną kapustą drożdżowe bułeczki. Tak przygotowane są świetnym dodatkiem np. do czerwonego barszczu.

Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 300g pieczarek
  • 600g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • mak do posypania bułek
  • odrobina oleju do przesmażenia cebuli i pieczarek

Sposób przygotowania:

Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Do wysokiej miski przesiać mąkę i szczyptę soli. Drożdże rozkruszyć do mniejszej miseczki dodać do nich cukier łyżkę mąki pszennej i 30ml letniego mleka. Dokładnie rozmieszać i przelać na przesianą mąkę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość do miski dodajemy żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Następnie delikatnie posypujemy wierzch ciasta mąką przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.



Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.



Cebulę obrać z wierzchniej warstwy opłukać ją i osuszyć. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz i przesmażyć. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy do niej wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, aż pieczarki zmienią kolor z białych na szare. Teraz dodajemy odciśniętą z nadmiaru "wody" kiszoną kapustę. Jeśli jest to konieczne to można ją wcześniej trochę pokroić. Następnie dodajemy wodę i dusimy. Gdy woda odparuje doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy by nadzienie ostygło.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat i lekko spłaszczamy. Następnie odcinamy po kawałku ciasta, nakładamy na nie farsz, dokładnie zalepiamy i formujemy okrągłe bułeczki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem dopieczenia blasze. Sarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.



Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut
Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Do przesmażonej cebuli i pieczarek dodajemy kiszoną kapustę
Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat i lekko spłaszczamy
Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Odcinamy po kawałku ciasta nakładamy na nie farsz
Bułki z nadzieniem z kiszonej kapusty
Tak przygotowane bułki układamy na blasze smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem