iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Nadziane bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki najlepiej smakują zimne, nadają się na wycieczkę lub do szkoły.

Nadziane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane bułeczki

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Dodatkowo:
  • cienkie parówki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • kilka plasterków żółtego sera
  • przyprawy
  • przyprawa do zapiekanek
  • keczup
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Nadziane bułeczki
Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą i cukrem, dodać olej, jajka oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozciągnąć je na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wyciąć krążki ciasta. Porcję ciasta posmarować keczupem, ułożyć na nim plasterek sera, kawałek parówki, kilka piórek surowej cebuli i pieczarki, wcześniej podsmażone na maśle i doprawione solą i pieprzem po wierzchu posypać przyprawą do zapiekanek, zlepić bułki. Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem i posypać delikatnie pieprzem ziołowym, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Piec w temp. 190st około 20-25 min, wszystko zależy od wielkości bułek.
Nadziane bułeczki
Z wyrośniętego ciasta wyciąć krązki
Nadziane bułeczki
Na krążkach ciasta ułożyć całe nadzienie
Nadziane bułeczki
Bułeczki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem
Nadziane bułeczki
Bułki upiec na złoty kolor i wystudzić