Sposób przygotowania:
Bułki kwiatuszki z parówkąCiasto
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, sól, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Formowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Każdą spłaszczyć dłonią (powinny powstać okrągłe placuszki) Parówki pokroić w grubsze plastry. Do każdego placuszka wcisnąć po 6 plasterków parówki ( pięć na zewnątrz i jeden w środek). Następnie ostrym nożem ponacinać brzegi bułeczek i nadać im kształt listków. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na około 40-60 minut do napuszenia. Napuszone wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczenie i studzenie
Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!