SUPERPRZEPIS

Bułki kwiatuszki z parówką

  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Bułki kwiatuszki z parówką

Bułeczki w kształcie kwiatuszków, nadziane parówką. Wykonane z mąki pszennej, mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam!

Składniki:

Bułki kwiatuszki z parówką

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka
  • 5 parówek

Sposób przygotowania:

Bułki kwiatuszki z parówką

Ciasto

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, sól, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Formowanie bułeczek

Bułki kwiatuszki z parówką
Uformowane, wyrastające bułeczki z parówką.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Każdą spłaszczyć dłonią (powinny powstać okrągłe placuszki) Parówki pokroić w grubsze plastry. Do każdego placuszka wcisnąć po 6 plasterków parówki ( pięć na zewnątrz i jeden w środek). Następnie ostrym nożem ponacinać brzegi bułeczek i nadać im kształt listków. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na około 40-60 minut do napuszenia. Napuszone wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Pieczenie i studzenie

Bułki kwiatuszki z parówką
Studzenie upieczonych bułeczek z parówką.

Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!