Sposób przygotowania:
Bułeczki z bazylią i pomidorami marietty
Drożdże pokruszyć i zalać w rondlu ciepłą wodą,dodać łyżkę cukru,rozgnieść widelcem,odstawić na 5-10 min..Potem dać 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów,wymieszać.Dodać mąkę pszenną,pełnoziarnistą,sól do rozczynu drożdżowego i wyra-
-biać rękoma na gładkie ciasto.Przełożyć je do miski i nakryć lnianą ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
75 min..Posiekać suszone pomidory i umyte,osuszone listki bazylii.Dodać je do wyrośniętego ciasta i ponownie zagnieść.Podzielić ciasto na 8-10 porcji i formować bułeczki.Ukła-
-dać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,przykryć ście-
-reczką i odstawić na 15 min.Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20-25 min.
-biać rękoma na gładkie ciasto.Przełożyć je do miski i nakryć lnianą ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
75 min..Posiekać suszone pomidory i umyte,osuszone listki bazylii.Dodać je do wyrośniętego ciasta i ponownie zagnieść.Podzielić ciasto na 8-10 porcji i formować bułeczki.Ukła-
-dać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,przykryć ście-
-reczką i odstawić na 15 min.Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20-25 min.