Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Bułeczki z bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Są wyjątkowe w smaku, bardzo je polecam: Świetne, ślicznie wyglądają, i przede wszystkim są bardzo smaczne - bardzo je polecam!

Bułeczki z bazyliowym pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z bazyliowym pesto

 

  • Składniki:
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T500
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki ulubionego pesto (u mnie z bazylii i pietruszki)
  • odrobina parmezanu do posypania bułek

Sposób przygotowania:

Bułeczki z bazyliowym pesto
Ucieram na pastę drożdże z ciepłym jogurtem, łyżką mąki i miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewam stopniowo wodę - tyle, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam ciasto chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu zagniatam je jeszcze raz i wałkuję je na cienki placek, wycinam prostokąty (ok. 6 x 10 cm), na każdy wzdłuż wykładam łyżeczkę pesto i składam bułeczki wg zdjęcia zdjęciu, dociskając brzegi. Oprószam je serem i piekę ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni C. 
Bułeczki z bazyliowym pesto
Pięknie się prezentują przed upieczeniem :)
Bułeczki z bazyliowym pesto
Pachną wprost niesamowicie, i mają piękny kolor :)