Sposób przygotowania:
Bułeczki z kalarepka i pietruszkąETAP 1
Wodę podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i około 3 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy mąki, jajko, sól, olej.
Etap 2
Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiamy około 15 minut. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodajemy jeszcze wody.
ETAP 3
Do gotowego ciasta dodajemy kalarepkę. Mieszamy i dodajemy pietruszkę. Ponownie wyrabiamy do połączenia składników.
ETAP 4
Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do podrośnięcia na około1 godzinę
ETAP 5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek i dzielimy go na ok. 15 części.
ETAP 6
Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Gotowe pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, a następnie pieczemy około 30 minut w 180˚C. Po wyjęciu studzimy i zajadamy.