jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułeczki z kalarepka i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Miałam ochotę na domowe bułeczki. Dodatkowo w ogrodzie kalarepka aż się uśmiecha, by ją zjeść:). I tym sposobem powstały bułki z kalarepką!

Bułeczki z kalarepka i pietruszką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z kalarepka i pietruszką

SKŁADNIKI:

  • 300 gram mąki chlebowej,
  • 300 gram mąki żytniej razowej,
  • około1,5 szklanki wody,
  • 5 dag drożdży,
  • Ok. 250 g kalarepki ( u mnie 2 sztuki)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1duże jajko
  • Białko do smarowania,
  • czarny i biały sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kalarepka i pietruszką

ETAP 1

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
W misce przygotowujemy składniki ciasta

Wodę podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i około 3 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy mąki, jajko, sól, olej.

Etap 2

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
Gotowy rozczyn wlewamy do ciasta

Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiamy około 15 minut. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodajemy jeszcze wody.

ETAP 3

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
Do ciasta dodajemy kalarepkę oraz pietruszkę

Do gotowego ciasta dodajemy kalarepkę. Mieszamy i dodajemy pietruszkę. Ponownie wyrabiamy do połączenia składników.

ETAP 4

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
Wyrobione ciasto pozostawimy do wyrośnięcia

Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do podrośnięcia na około1 godzinę

ETAP 5

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
Gotowe ciasto dzielimy na około 15 porcji

Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek i dzielimy go na ok. 15 części.

ETAP 6

Bułeczki z kalarepka i pietruszką
Przygotowane bułeczki posypujemy sezamem

Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Gotowe pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, a następnie pieczemy około 30 minut w 180˚C. Po wyjęciu studzimy i zajadamy.