Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bułeczki w pięknym kolorze dzięki dyni. Na wytrawnie, z kwaśną żurawiną! Dla mnie świetnie smakowały z masłem i serem żółtym, a córcia zajadała z dżemem figowym ;)

Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Masło rozpuścić i przestudzić. Puree i jogurt, w temperaturze pokojowej, wymieszać razem, wlać masło, ponownie przemieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do suchych składników i lekko przemieszać. Dodać masę dyniową, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce
Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Masło rozpuścić i przestudzić. Puree i jogurt, w temperaturze pokojowej, wymieszać razem, wlać masło, ponownie przemieszać.
Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do suchych składników i lekko przemieszać.
Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Dodać masę dyniową, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny w ciepłe miejsce.
Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.