Sposób przygotowania:
Wytrawne bułeczki dyniowe z żurawiną
Masło rozpuścić i przestudzić. Puree i jogurt, w temperaturze pokojowej, wymieszać razem, wlać masło, ponownie przemieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do suchych składników i lekko przemieszać. Dodać masę dyniową, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce
anemon
Alex_M
będzie mi bardzo miło :) bo bułeczki są warte polecenia :)