Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe
Wieczorem: Zrobić zaczyn: w małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól, mleko, wodę, olej i drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, aż się połączą. Ciasto ugniatać przez około 5-10 minut. Przykryć, zostawić na 5 minut. Znów wyrobić 5 minut. Tak przygotowane ciasto włożyć do dużej miski, którą posmarować olejem. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Rano: Po nocy w lodówce, ciasto wyciągnąć, zostawić na 20 minut w temp pokojowej, podzielić na 12 części. Uformować bułeczki, ja robiłam supełki. Ułożyć gotowe bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostawić na 20 minut. Bułki posmarować jajkiem i posypać sezamem/makiem Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 – 25 minut. Studzić na kratce.