zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Bułeczki kordaszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szybkie i smaczne bułeczki na kolację lub śniadanie. Smakują z rozmaitymi dodatkami, na słodko i wytrawnie. Gorąco polecam.

Bułeczki kordaszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki kordaszki

 

  • Składniki na 8 bułeczek:
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżki miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki kordaszki
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę (pokojową )

Miód przekładam do miseczki, mieszam z drożdżami, następnie wlewam wodę i solę . Do mieszanki dodaję porcjami mąkę i wyrabiam ciasto.

Wyrobione dzielę na osiem kawałków i formuję bułeczki. Bułeczki można posmarować jajkiem i posypać dowolnymi ziarenkami.

Układam je na papierze do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut w 190-200 st C, temperatura i czas zależy od piekarnika.

Jak bułeczki się przyrumienią są gotowe. Studzę na kratce.



*źródło wż - autor kordaszka
Bułeczki kordaszki
Miód przekładam do miseczki, mieszam z drożdżami,
Bułeczki kordaszki
Do mieszanki dodaję porcjami mąkę i wyrabiam ciasto.
Bułeczki kordaszki
Wyrobione dzielę na osiem kawałków i formuję bułeczki.
Bułeczki kordaszki
Jak bułeczki się przyrumienią są gotowe. Studzę na kratce.