Sposób przygotowania:
Bułeczki z konfiturą truskawkową i kruszonką
Piekłam bułeczki prodiżu, jednak myślę, że w piekarniku w 180st. C. czas pieczenia będzie podobny. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić. W miseczce rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami mąki i niewielką ilością mleka. Odstawić rozczyn, aby zaczął pracować na ok. 15min. Do miski wsypać resztę mąki, wlać rozmieszane jajka, dodać cukier, rozczyn,skórkę z cytryny, roztopione masło i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać dość długo, aby było puszyste. Następnie dostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie na stolnicy podsypując mąką zagnieść raz jeszcze, uformować wałek i pokroić na 9 części. Z każdej części uformować placuszek i na środek każdego ułożyć porcję konfitury. Dokładnie zlepić i uformować kulkę. Wszystkie kulki przełożyć do prodiża lub blachę/tortownicę papierem do pieczenia, przełożyć papierem między bułkami, aby się nie posklejały. Odstawić na ok. 15 min., posmarować żółtkiem/mlekiem lub śmietanką i posypać zagniecioną kruszonką. Piec ok. 30 min.