Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z różaną marmoladą
Masło roztopić, ostudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie,, wlać mleko z drożdżami , zamieszać lekko składniki w środku, mąką z brzegu przysypać rozczyn. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać 1 jajko, sól, przestudzone masło, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, dokładnie wyrobić. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 25-30 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i dużym kubkiem wycinać krążki. Mniejszą szklanką w dużych krążkach wycinać mniejsze krążki. Z ciasta które pozostało z dużego krążka lekko rozciągając zrobić ósemkę, ułożyć podwójnie na małym krążki posmarowanym białkiem. W środek włożyć łyżeczkę marmolady wymieszanej z konfiturą. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 190 stopni około 15 minut