Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Bułeczki z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetne bułki wypełnione kukurydzą

Bułeczki z kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z kukurydzą

 

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżeczek Kukurydzy z Puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szkl wody,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 2,5 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka Soli,
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kukurydzą
Na początku mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem oraz solą. Nalewamy śmietanę do kubeczka, dodajemy wody i mieszamy. Łączymy śmietanę z suchymi produktami. Wyrabiamy na sprężystą masę (można dodać odrobinę oliwy). Odkładamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie w cieście robimy wgłębienie. Nakładamy kukurydzę i wyrabiamy tak długo, aż kukurydza rozejdzie sie po całym cieście. Wyrabiamy bułeczki z ciasta. Układamy na blaszce, na wierzch wbijamy ziarna słonecznika (delikatnie przyciskamy). Całość pieczemy 20 minut. w temp. 180 st.
Bułeczki z kukurydzą
Mieszamy sypkie składniki czyli mąkę cukier drożdże i sól
Bułeczki z kukurydzą
Śmietanę mieszamy dokładnie w szklance z wodą
Bułeczki z kukurydzą
Ugniatamy ciasto i dodajemy do niego kukurydzę
Bułeczki z kukurydzą
Z ciasta robimy bułeczki i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp 180 st