Sposób przygotowania:
Bułeczki z otrębami 4
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać oba rodzaje mąki, otręby i sól. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 6 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Na każdej bułce zrobić ostrym nożem nacięcie. Bułki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować ciepłą wodą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut (aż się ładnie zrumienią).