Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z otrębami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świeże domowe bułeczki pszenno-żytnie z pszennymi otrębami.

Bułeczki z otrębami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z otrębami 4

 

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych

Sposób przygotowania:

Bułeczki z otrębami 4
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać oba rodzaje mąki, otręby i sól. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 6 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Na każdej bułce zrobić ostrym nożem nacięcie. Bułki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować ciepłą wodą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut (aż się ładnie zrumienią).
Bułeczki z otrębami 4
Sypkie składniki wymieszane i dodany do nich rozczyn drożdżowy.
Bułeczki z otrębami 4
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bułeczki z otrębami 4
Okrągłe bułeczki uformowane z wyrośniętego ciasta.
Bułeczki z otrębami 4
Nacięcie zrobione ostrym nożem na wierzchu bułeczki.