Sposób przygotowania:
Bułeczki z owocami.
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy sól. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, ocet i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, nakładamy na nie owoce i zlepiamy formując bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.