Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Bułeczki z owocami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne, letnie bułeczki dla każdego.

Bułeczki z owocami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z owocami.

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1,2 kg mąki
  • 4 żółtka jaj
  • 2 jaja
  • 8 dag drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki octu
  • 250 ml mleka
  • świeże wiśnie i jagody( mogą być inne owoce sezonowe)
  • 2 białka jaj+ 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Bułeczki z owocami.
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy sól. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, ocet i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, nakładamy na nie owoce i zlepiamy formując bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Bułeczki z owocami.
Przygotowanie rozczynu drożdżowego- drożdże+ mleko+ cukier.
Bułeczki z owocami.
Rozpuszczanie margaryny przed połączeniem ze składnikami.
Bułeczki z owocami.
Odstawienie ciasta do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Bułeczki z owocami.
Wyrośnięte bułeczki posmarowane roztrzepanym białkiem.