marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

bułeczki z pasztetem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bułeczki nadziewane farszem z pasztetem

bułeczki z pasztetem

Składniki:

bułeczki z pasztetem

 

Sposób przygotowania:

bułeczki z pasztetem
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wymieszać (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn). Stopniowo dodawać wody i oleju, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przełożyć ciasto do naczynia, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na placek około 10 cm średnicy, nałożyć około 2 łyżeczek nadzienia, skleić, odłożyć na blaszkę. Bułeczki kłaść w niedużych odległościach od siebie, tak, by podczas pieczenia się połączyły. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do napuszenia i podwojenia objętości. Przed pieczeniem oprószyć mąką.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.